20 jaar Kerstkoor Colmschate

KERSTKOOR COLMSCHATE:  UNIEK IN NEDERLAND!

20 jaar Kerstkoor Colmschate

Het Kerstkoor is ontstaan 0p een warme middag midden in 1996 op het podium van de Deventer Schouwburg bij de generale repetitie van een concert van Koor Groot Colmschate. Er was kort daarvoor besloten, dat Koor Groot Colmschate geen kerstoptreden meer zou doen. Het instuderen van kerstrepertoire zat het “gewone” programma in de weg. Wijlen Daan Huizer (prominent lid van Koor Groot Colmschate) had daar geen vrede mee. “We kunnen die mensen met de kerst toch niet gewoon maar laten zitten? Als we nu eens met een aparte groep kerstrepertoire instuderen? Klaas, kun jij dat dan met ons doen?”
Ik zei ja. Niet beseffend waar ik ja tegen zei.

We begonnen eigenlijk met niks. Er was amper repertoire. Ik harkte het een en ander bij elkaar. Het was nog niet heel geweldig. We vulden het aan met een paar instrumentale intermezzo’s. We gingen naar De Heest, P.W. Jansen verpleeghuis, Katholiek Vrouwengilde, het Kerstfeest van het Rode Kruis. Het werkte. Het was ontroerend. Voor het publiek, maar ook voor ons.
We kregen her en der de vraag of we het jaar daarna weer terugkwamen. En er kwamen meer aanvragen. Er was een jaar dat we negen keer hebben opgetreden, tot zelfs wel twee keer op een dag!

Het is nu 2016. Kerstkoor Colmschate is al sinds 2012 zelfstandig. En we gaan ook dit jaar weer op stap. Het primitieve optreden van 1996 is inmiddels uitgroeid tot een soort kerst”show”. Avondvullend repertoire voor iedereen. We doen het nu al weer voor de 19de keer (in 1998 en 1999 heeft het kerstkoor niet opgetreden). Volgend jaar “worden” we 20.
Er is een vaste kern die al vanaf de eerste jaren meedoet. Er is een trouw repetitiebezoek. Er wordt veel gelachen. Het repertoire is in al die jaren natuurlijk veranderd. Maar “Stille Nacht” moet er natuurlijk altijd in. En het is traditie dat we op de eerste repetitie van een nieuw seizoen met dat nummer beginnen. Met die eerste repetitie en met dat nummer begint op een soms nog zeer broeierige nazomeravond “ons” kerstfeest.

Klaas van der Meulen, dirigent Kerstkoor Colmschate
P2680173

Geef een reactie